SAJTÓKÖZLEMÉNY

TAMOP-3.3.14.B-14/1-2014-0015

Kulturális keresztkötődések – testvériskolai kapcsolat kialakítása


Hiánypótló pályázati programot zárt le sikeresen a Rakacai Általános Iskola. “Kulturális keresztkötődések – testvériskolai kapcsolat kialakítása” című testvériskolai projekt kedvezményezettje a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Edelényi Tankerülete volt, amelynek koordinálásában az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 17 millió forintból szerveztek programokat a rakacai diákoknak.

  1. szeptember 1-jén indult el a projekt hosszú előkészület után. Rakaca testvériskolája a Szlovákiában lévő Dernői Magyar Tannyelvű Alapiskola volt. Az együttműködés keretében a hazai intézményből 30, a dernői iskolából 10 diák kapcsolódott be a projektbe, akikhez tavasszal a rakacai tanulók szlovákiai érkeztek látogatóba.  Jártak a betléri kastélyban, sétáltak a kastélykertben és megtekintették a krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleumot is. Rozsnyón Szlovákia legnagyobb négyzet alakú terén sétáltak, Dernő mellett Kassa óvárosába és az állatkertbe is ellátogattak.

Június végén Balatonszemesen találkoztak a testvériskolával újra. A nyaralásukról egy filmes stáb dokumentumfilmet készített, amit a többi program fotóival együtt bárki megnézhet a projektre létrehozott rakaca.testveriskolak.com weboldalon. A filmben a fellépők is nyilatkoznak a találkozás élményéről: Molnár Ferenc Caramel, a Kávészünet zenekar, a Children of Distance együttes, a tinédzserek körében rendkívül népszerű Szabyest, és Katus Attila hatszoros aerobic világbajnok is járt náluk.

A pályázat és a szervező Magyar Versmondók Egyesülete jóvoltából évközben is számos kulturális programon vehettek részt a diákok. Első sorból élvezhették a Kávészünet zenekar koncertjét, Huzella Péter Kossuth-díjas, Gerendás Péter Liszt-díjas zeneművész, Radványi Balázs Kossuth-díjas Kaláka-tag, az Aphonia együttes, Bakos-Kiss Gábor és Olt Tamás, a Nemzeti Színház művészeinek koncertjét, vagy éppen Pankotay Péter és Ruzicska László színészek előadását. Minden hónapra jutott egy előadás, emellett pedig iskolán kívüli tanóra keretében idegen nyelvi kurzuson és interaktív foglalkozássorozaton vehettek részt a diákok.

Hetente egyszer beszélgettek a diákokkal a pedagógusok az önkéntesség, az Európai Unió, a határon túli magyarok és a külföldi partneriskola témájában, amiket nagyelőadásokon, külső szakemberektől is meghallgathattak a gyerekek. Három alkalommal zajlott játékos csoportfoglalkozás is, amelyen státuszgyakorlatokat, improvizációs feladatokat oldottak meg a diákok közösen.

Amellett, hogy a projekthez kapcsolódó jelentős értékű papírírószert is biztosította a pályázat az iskola számára, lehetőséget teremtett a tanulóknak, hogy a sajátjuktól eltérő életminőségű és helyzetű társakkal kerüljenek együttműködő kapcsolatba, ezáltal a résztvevő tanulók kompetenciái, köztük a szociális kompetenciái fejlődjenek. Reményeik szerint mindez hozzájárul a tanulmányi eredményeik és iskolai eredményességük javulásához, társaikhoz, a közösséghez való kapcsolatuk fejlődéséhez, illetve a közös programok segítették a tanulók egymás iránti előítéletességének csökkenését észrevétlenül, játékos, ismeretterjesztő, zenei és irodalmi alapon.

A projekt szakmai vezetője Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész-drámapedagógus, a projektmenedzser Tóth Eszter, az intézmény pedagógusa volt.

 

Leave a Reply